Okénko do naší kuchyně
Luštěniny Velká většina dětí se v jídelníčku s luštěninami prvně setkává až v mateřské škole. Maminky doma dětem luštěniny většinou nepřipravují. Požadavky spotřebního koše jsou však na stravování dětí v mateřské škole nekompromisní a zařazování luštěnin do stravování je nutné. Máme velký zájem na tom, aby dětem luštěniny chutnaly a naučily se je jíst. Proto je zařazujeme v několika úpravách tak, abychom v co největší míře druhy luštěnin prostřídali a podávali je dětem v bohatém spektru připravených jídel. V kuchyni tak upravujeme čočku zlatou i červenou, hrách žlutý, bílé i barevné fazole, cizrnu. Z luštěnin vaříme samostatné hlavní jídlo, ale příídáváme je i do polévek, pomazánek, salátů. Luštěninovou mouku často používáme na zahuštění polévek, k výrobě nudlí a kapání. Mnohdy děti ani nepoznají, že jídlo je uvařené z luštěnin. Stále vyhledáváme nové receptury na obohacení luštěninového jídelníčku. Děti vedeme ke zdravému způsobu stravování, kde luštěniny mají své nezastupitelné místo.
Zeleninové saláty Do jídelníčku zařazujeme zeleninové saláty, které z čerstvé zeleniny připravují paní kuchařky. Snažíme se složení salátů obměňovat, kdy prostřídáváme hlávkové i čínské zelí, mrkev, kapii, ředkvičku rajčata i žlutou papriku. Zeleninové saláty obohacujeme polníčkem, kysaným zelím i červenou řepou. Výběr zeleniny odpovídá ročnímu období a dostpnosti čerstvé zeleniny. Salát tak vždy chutná jinak a děti mají možnost poznávat pestré chutě míchaných zeleninových salátů.
Jogurty Naše mateřská škola se připojuje mezi školy, které omezují spotřebu plastových obalů. Dětem nenankupujeme jednotlivé jogurty v plastových kelímcích, ale i z ekonomického hlediska objednáváme jogurt ve společném balení. Často využíváme kvalitní bílé řecké jogurty, které dochucujeme rozmixovaným ovocným kompotem nebo džemem. Takto připravený jogurt si mohou děti přidat, což při kusově zakoupených jogurtech nebylo možné. Paní kuchařky chuť jogurtu vždy jinak obmění například vanilkou, borůvkami, broskvemi. Dětem naše jogurty chutnají a to nám dělá radost.
Ryby Abychm splnili požadavky spotřebního koše, zařazujeme do jídelníčku ryby téměř každý týden. Nakupujeme ryby chlazené, nezamrazené, v nejvyšší kvalitě. Připravujeme afrického sumečka, nilského okouna, okouníka červeného, lososa. Vždy chuť obměníme bylinkami, vhodným kořením, zeleninou. Snažíme se, aby dětem ryba nezevšedněla a stala se oblíbenou potravinou v jejich jídelníčku.
Těstoviny V mateřské škole vaříme dětem pouze semolinové těstoviny. V porovnání s běžnými těstovinami jsou mnohem kvalitnější a pro děti vhodnější. Nerozvařují se, jsou chutnější a po uvaření si uchovávají pevnou strukturu. Mají vyšší nutriční hodnotu, která je dána větším podílem minerálů, bílkovin, vlákniny, vitamínů (především skupiny B). Výhodou je nízký glykemický index, který znamená, že se po konzumaci pomaleji zvyšuje hodnota krevního cukru.Tělo tak nemá potřebu schromažďovat cukry do zásoby a nedochází tak k přibývání na váze. Cukr se z krve rovnoměrně spotřebovává a tím je zajištěna vyrovnaná výkonnost organismu. Běžné vaječné i nevaječné těstoviny mají vyšší obsah rychle stravitelných škrobů, které se v trávícím traktu zpracovávají okamžitě a tím dochází ke zvýšené tvorbě tuků a zvyšuje se riziko tloustnutí. Snažíme jídlo dělat dětem zábavné, proto nakupujeme těstoviny různých tvarů.
Pomazánky Dětem připravujeme pestrou škálu pomazánek. Při jejich přípravě dbáme na skladbu zdravých surovin a samozřejmě na výslednou chuť. Základem většiny pomazánek je měkký tvaroh. U některých pomazánek používáme jako základní surovimu bílý jogurt, máslo, případně sýr. V mateřské škole nepoužíváme majonézu. Pro srozumitelnost Vám objasníme složení pomazánek s názvy zvířátek. Myšáková pomazánka: měkký tvaroh, Hermelín, máslo, nastrouhané jablko, sůl, pažitka (vše, co by myšákovi chutnalo) Krtečková pomazánka: měkký tvaroh, mrkev, celer, sůl (zelenina, kterou má krtek rád)